E-sport Anyu
E-sportoló gyermekek édesanyjaként elhivatottságot érzek, hogy közelebb hozzam ezt a nagyon gyorsan fejlődő , de jelenleg még sokaknak idegen sportágat azokhoz, akik kellően nyitottak és érdeklődőek iránta.
Mégse

E-sport Anyu 76. rész Egy elszánt gamer, aki e-sportoló szeretne lenni: M1ghty

E-sport Anyu - 2022-04-30 18:00:33

 

 

Sokan el sem tudják képzeni, hogy mennyire nehéz elindulnia egy fiatalnak, ha e-sportolóvá akar válni. Először is pénzt kell szereznie, hogy meg tudja venni álmai perifériáját, és egyáltalán játszani tudjon. Utána el kell fogadtania a szüleivel, hogy ő bizony e-sportoló szeretne lenni. Mindez természetesen azzal párhuzamban, hogy iskolába jár és ott is keményen helytáll. Ma egy Valorant játékost szeretnék hozzátok közelebb hozni, Elekes Zoltán Erikkel, alias M1ghty-val beszélgetek.

                               

  • Mielőtt belevágnánk a közepébe, kérlek, mesélj kicsit magadról. Hány éves vagy, hová jársz suliba, a videojátékokon kívül milyen egyéb hobbid van, és sportolsz –e valamit? Azt figyeltem meg ugyanis, hogy a gamerek mindig űznek valamilyen fizikai sportot is, és ez a kulcsa, hogy igazi küzdőkké tudnak válni.

 

Tizennyoc éves vagyok, Kalocsán, a Nagyasszonyunk Katolikus Iskola gimnáziumába járok. Tíz évet birkóztam, voltam országos 2. , illetve diákolimpiai 1. helyezett. Nem tetszett maga a sport, ezért váltottam focira, melyet egy évig rendszeresen űztem. Jelenleg hobbiszinten járok le a konditerembe.

 

 

  • Kezdjük talán azzal, hogy hány éves korodban találkoztál először az e-sporttal, és melyek azok a játékok amiket kipróbáltál eddig. Arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy miért pont a Valorant fogott meg, miért ennél a játéknál tetted le a voksodat.

 

Az e-sportról először 2016 tájékán hallottam, amikor megjelent a PUBG, amely egy Battle Royale stílusú FPS játék. Emellett magyar nyelvű CS:GO közvetítéseket is néztem. 2020 júniusa körül jelent meg a Valorant béta verziója, és tudtam, hogyha profi szintű játékos szeretnék lenni, akkor élek a lehetőséggel és elkezdek Valorantozni. Egyébként volt egy ilyen tendencia, hogy akik más játékban kevésbé tudtak sikeresek lenni, lecsaptak a Valorantra. Egyéb játékkal nem nagyon játszottam, egyelőre csak a Valorantra szeretnék fókuszálni.

 

 

  • Mi volt az a dolog, vagy mi volt az a pont az életedben, ami elindította benned, hogy komolyabban szeretnél foglalkozni a Valoranttal?

 

A Békéscsabai E-sport Egyesület (BEE) edzéseket hirdetett a kezdőktől, egészen a szinte már profi játékosokig mindenkinek. Ez egy egészen nagy lehetőség az úgynevezett utánpótlás számára. Az edzéseket úgy kell elképzelni, hogy átadnak elméleti- és in-game tudást is számunkra. Innentől gondoltam azt, hogy elkezdem igazán komolyan venni a készülést.

 

  • Egy most induló játékosnak nem egyszerű a helyzete. Mennyire volt neked nehéz beszerezni egy e-sportra alkalmas gépet, és a további szükséges felszerelést. Hogyan tudtad előteremteni az anyagi feltételeket mindehhez .

 

Idén nyáron sikerült megvennem az első számítógépemet és jelenleg iskola mellett rendszeresen fejlesztem magam. Ezt úgy tudtam megvalósítani, hogy 3 nyáron keresztül dolgoztam meg a pénzért. Hogy mennyire volt nehéz beszerezni? Nem ez volt a nagy probléma, hiszen temérdek megbízható hely van az interneten, ahonnan lehet rendelni jó felszerelést. Inkább azzal gyűlt meg a bajom, hogy miből, mit vegyek. Megkerestem néhány magyar profi szintű Valorant játékost, hogy segítsenek nekem összeállítani egy gépet, és szerencsére sokan kedvesek voltak és segítettek.

 

 

  • Mit szóltak a szüleid, amikor megtudták, hogy mivel szeretnél foglalkozni és hogyan állnak most a dologhoz. Arra vagyok kíváncsi, hogy mivel érveltél, hogy el tudják fogadni ezt az egész "e-sportosdit".

 

Szerencsére a szüleim beleegyeztek abba, hogy csinálhatom a gaming-elést, egyetlen kikötésük az volt, hogy nem mehet az iskola rovására. Úgy történt, hogy szimplán eléjük álltam, és megbeszéltem velük, hogy mit is szeretnék. Természetesen az e-sportot, mint fogalmat is el kellett magyaráznom nekik. Mindig is nehéz téma volt a gyerekek és szülők között az e-sport. Szerintem az első lépést mindig a gyereknek kell megtennie, -magyarul beszélni a szülővel, hogy mit is szeretne elérni az adott játékban-, hiszen a legtöbb felnőtt nem ismeri ezt a világot. Az egészséges gyerek-szülő kapcsolat a szülő felől az, hogy támogatja a gyerekét jóban-rosszban. A gyerek felől viszont az, hogy a szülő bizalmával nem él soha vissza.

 

  • Mesélnél arról, hogy gamerként hogyan telik egy napod, mennyi időt töltesz a játékkal?

 

Mint kezdő szintű Valorant játékosnak úgy áll össze egy napom, hogy általában 4-5 órát játszok az iskola mellett. Fél órát bemelegítek, fejlesztem az AIM-om a játék előtt. A többi időmet pedig kompetitív módon töltöm.

 

 

  • Mik a közelebbi és a távolabbi céljaid az e-sporttal. Hol lesz M1ghty egy év múlva?

 

A jövőre tekintve a célom a jövő évi magyar versenyeken való tisztességes helytállás, profi szintű e-sportolóvá válni, valamint a BEE Academy csapatába bejutni.

 

  • Nem kis célok amiket megfogalmaztál. Kész vagy mindent feláldozni, ha kapsz egy szerződést? Bizonyára tudod, hogyha belevágsz egy ilyen dologba, akkor a nehezebb oldalt választod. Mennyire vagy elszánt ezzel kapcsolatban.

 

Ez nem is kérdés… Nem szeretném, hogy 3 nyári szünetem, amit munkával töltöttem el, a semmire menjen el. Motivált vagyok, szeretnék profi e-sportoló lenni.

 

 

  • Akkor hajrá M1ghty, küzdj, hogy az álmaid valóra váljanak! Jövőre már remélem neked is szurkolhatunk valamelyik magyar e-sport versenyen. 

 

Jelentkezz be hogy hozzá tudjál szólni!