E-sport Anyu
E-sportoló gyermekek édesanyjaként elhivatottságot érzek, hogy közelebb hozzam ezt a nagyon gyorsan fejlődő , de jelenleg még sokaknak idegen sportágat azokhoz, akik kellően nyitottak és érdeklődőek iránta.
Mégse

E-sport Anyu 79. rész E-sport szurkolók: BeniKino

E-sport Anyu - 2022-10-26 19:03:26

 

 

Sokszor nem is tudják a játékosok, hogy milyen szurkolóik vannak, és milyen komoly szerepük van abban, hogy a drukkerek át tudják vészelni a mindennapokat; és sokszor nem is tudják a szurkolók, hogy mennyit jelent a játékosoknak, hogy vannak, és hogy mennyit segítenek nekik átvészelni a mindennapokat…

 

 

 

E-sport Anyuként evidencia, hogy nézem a fiam minden meccsét, de hogy nem tudok úgy felmenni egy streamre, hogy egy bizonyos drukker ne lenne ott, és ne szurkolna, az hihetetlen. Trombitás Benedekkel ,"BeniKino”-val beszélgetek.  

 

  • Honnan ez az elszántság?

 

Ádinál 3 évvel fiatalabb vagyok, és példaképként tekintek rá. Boldogsággal tölt el, amikor látom, hogy mennyire élvezi gyerekkorom játékát. Van valami különleges dolog Ádiban, amit eddig, csak benne láttam meg. 

 

  • Mire gondolsz, kíváncsivá tettél…

 

Nehéz szavakkal leírni, valami összetett dolog ez. A természete, célirányú megfontolt játékstílusa, és ami talán a legfontosabb, ahogyan átadja, mennyire szereti ezt csinálni. Olyan, mintha áramlana belőle a motiváció és az elszántság. Mihelyst látom őt játszani, erőre, kedvre lelek a meccsein.

 

 

 

 

Trombitás Benedeknek hívnak, jelenleg Münchentől nem messze, Németországban koptatom a szakközépiskola padjain az utolsó évemet, hétvégenként pedig bolti eladóként dolgozom. Fennmaradó szabadidőmben egyrészt az e-sport -elsősorban a „csé”- iránt érdeklődök, mindemellett szívesen töltöm az időmet a 6 húrossal (*gitár szerző), utóbbira már igazán ráférne egy újítás.

 

 

 

 

  • Tőled azt hiszem felesleges megkérdezni, hogy „csé” vagy Valorant. Mikor találkoztál először a játékkal?

 

Kilenc éves voltam mikor kiköltöztünk Németországba és rátaláltam a cs:go-ra, s rá nem sokkal később az e-sport világára. Nagyon megviselt a költözés, így életem részeként tekintek arra, amikor Ádit néztem a meccseken és a streameken. Segített átvészelni a mindennapokat, ami egészen mostanáig is tart.

 

  • Azóta eltelt jó pár év, bizonyára sikerült beilleszkedned. Ádi most játszik harmadszor német csapatban, és mindig arról mesélt, hogy mennyire nyitottak és elfogadóak az emberek egymással. Te mit tapasztalsz ezzel kapcsolatban?

 

Igen sikerült beilleszkednem, már lassan tizedik évemet töltöm kint, és azt kell mondanom, hogy más a német felfogás. Vegyük például a csét, ha kikap a csapat, vagy ha van egy rossz széria, akkor nem valakiben próbálják keresni a hibát, hanem a csapatban. Általánosságban pedig elmondható, hogy megértőbbek az emberek, és elfogadják a kritikát, ezzel családiasabb és egyaránt profibb környezetet teremtenek. Úgy, hogy Ádi a német közegben találta meg sikerét, még annál is jobban tudtam azonosulni vele. Szurkolok, hogy minél feljebb jusson, mert öröm számomra nézni, ahogy játszik. Tudom meg kell harcolni a célokért, legyen bármi döntése csgoban, vagy azon kívül. Remélem, tudja, hogy van, aki szurkol azért, hogy neki mindenhol a legjobb jusson.

 

 

  • Németországban sokkal előbbre járnak az e-sport területén, mint itthon, gondolok itt arra, hogy kolor már 2018-ban a német ligában játszott. Az ESL Meisterchaft évi két szezont indít, egyet tavasszal, és egyet ősszel. Követed a ligát, melyik a kedvenc csapatod? 

 

Mint a német csét követők nagy része, én is a BIG-nek szurkoltam, akik az elmúlt pár évben már nem szerepelnek a ligában, mert szintet tudtak ugrani. Az aktuális szezonban a Cowanának drukkolok, ami egyrészt Ádámnak, másrészt az előző generációs Sproutnak köszönhető, amit szintén követtem.

 

  • Nagyon jók az online versenyek, és jókat is lehet itt szurkolni, de az offline rendezvényeknek külön hangulata van. Részt vettél már ilyen versenyeken akár itthon, akár Németországban? Valamelyik magyar játékost például láttad már élőben játszani?

 

Bár, minden álmom az volt, hogy részt vegyek nézőként egy offline versenyen, azt kell hogy mondjam, hogy eddig nem. Fiatalként nehezen lett volna kivitelezhető, később pedig az iskola, és a Covid ezt ellehetetlenítette. München sajnos nem Németország e-sport központja, utazni meg az utóbbi időben bonyolult volt. Ha nem változik a helyzet, a 2023-as IEM Cologne van tervben – remélhetőleg, ott is látok majd magyar játékost-, és ha lesz V4, azt sem szívesen hagynám ki. Már nagyon várom, milyen érzés lehet átélni egy offline rendezvényt.

 

  • Hobbi játékosként mennyi időt töltesz hetente a játékkal, vannak állandó társak, vagy random játszotok?

 

 

Hullámzó. Nem számolok átlagot, mert valamikor 2-3 héten keresztül játszok napi 4-5 órát, de van néha akár egy-két hónap kihagyás is. Társaimmal, akikkel régen napi szinten játszottunk, már nem annyira rendszeresen, de még mindig játszunk. Az viszont, hogy összeülünk, és kibeszéljük az aznapi cs-go meccseket, megmaradt.

 

  • Gyűjtesz valamit az e-sporttal kapcsolatban, relikviák, képek, videók, cikkek? Van valamelyik kedvenc játékosodtól valami emlék, tárgy, fotó?

 

Eddig még sajnos nem sikerült szert tennem semmi kézzel foghatóra, de amint lesz valami, biztos, hogy elrakom, és megőrzöm.

 

  • Akkor kedves Beni, kívánom, hogy jövőre juss el Kölnbe, maradj meg ilyen lelkes szurkolónak, azt meg külön, hogy minél több magyar versenyzőnek tudj majd ott élőben szorítani!
Jelentkezz be hogy hozzá tudjál szólni!